Valikko Sulje

Thaimaan ja Intian oudot festivaalit

Aasian kulttuurit ovat eksoottisia eurooppalaisesta näkökulmasta, mutta kaikkein oudoimmillaan ne ovat uskonnollisten juhlien aikaan.

Phuketin Yhdeksän keisarijumalan festivaalit lävistyskulkueineen

Thaimaan Phuketin saarella vietetään todennäköisesti Thaimaan kummallisimpia festivaaleja joka syksy. Yhdeksän keisarijumalan festivaalien hurjin juttu ovat kulkueet, joissa kävelee ihmisiä, joille on tehty jopa satoja lävistyksiä eri puolille kehoa. Näiden transsissa kulkevien masongien käsivarsissa, selässä ja rinnuksilla voi olla vieri vieressä niin paljon lävistyksiä kuin ihoon vain mahtuu. Lävistyksessä on käytetty usein teräspiikkejä, joiden päissä on koristeita, kuten värikkäitä sulkia. Joillakin kulkueeseen osallistuvilla masongeilla saattaa olla vain yksi lävistys, mutta se voi olla sitäkin suurempi – molemmat posket saattaa olla lävistetty esimerkiksi harjan varrella.

Kulkueisiin osallistuu myös tavallisempia, mutta valkoisiin pukeutuneita ihmisiä, sillä kymmenpäiväisiin juhliin osallistuvat pukeutuvat vain valkoiseen. Kulkueet voivat olla kovaäänisiä, koska niissä poksautellaan papatteja ja isompiakin räjähteleviä ja savuavia sähikäisiä. Myös musiikki voi soida kovalla. Kulkueista voi bongata myös lohikäärmehahmoja, joiden sisälle on ujuttautunut useita käveleviä ihmisiä. Lohikäärmeiden takia Yhdeksän keisarijumalan festivaalit muistuttavatkin hieman kiinalaisen uuden vuoden juhlintaa. Nämä festivaalit ovatkin nimenomaan Thaimaan kiinalaistaustaisen väestön juhlat.

Yhdeksän keisarijumalan festivaaleja kutsutaan englanniksi usein nimellä Vegetarian Festival ja suomeksi Thaimaan kasvisfestivaaleiksi, koska juhliin kuuluu kasvissyönti kymmenen päivän ajan. Koska thaimaalaiset rakastavat ruokaa ja syömistä, saattaa ruokailu ollakin koko festivaalien näkyvin osa. Näitä festivaaleja juhlitaan Thaimaan kaikissa osissa, joissa asuu hiemankin merkittävämpää thaimaalais-kiinalaista väestöä. Lävistyskulkueita on kuitenkin vain Phuketin saarella ja Krabin kaupungissa, kun taas muualla Thaimaassa, esimerkiksi Bangkokissa ja Chiang Maissa, keskitytään lähinnä syömiseen ja kiinalaisissa temppeleissä käymiseen.

Yhdeksän keisarijumalan festivaalien tarkka päivämäärä vaihtelee joka vuosi, koska ajankohta määräytyy kiinalaisen kuukalenterin mukaan. Yleensä päivämäärän voi saada selville edellisenä keväänä, mutta joskus tarkka tieto voi jäädä loppukesään. Silloin tarvitsee toimia nopeasti, jotta löytää Thaimaahan vielä halpoja lentolippuja. Edestakaisia lentoja harvoin saa Thaimaahan alle 600 eurolla, ja jos varaaminen jää viime tinkaan, saattaa niistä joutua pulittamaan paljon enemmänkin. Jos matkabudjetti meinaa ylittyä, voi etsiä avuksi pientä lainaa sivuilta Freedomrahoitus.fi, jotta festivaalit eivät jäisi sivu suun.

Hindujen Kumbh Mela on kaikkien festivaalien kuningas

Kumbh Mela on maailman suurin tapahtuma, ja uskonnollisesta luonteestaan huolimatta sitä voi huoletta luonnehtia festivaaliksi. Onhan se suurin ihmisten kokoontuminen maailmassa, ja tällainen synnyttää aina monia oheistapahtumia, musiikkia ja elämöintiä. Suomalaisesta näkökulmasta miltei mikä tahansa intialainen massatapahtuma on festivaali ja melkoinen elämys.

Pyhiinvaellusjuhla Kumbh Mela järjestetään kolmen vuoden välein, ja pitopaikka vaihtelee muutaman kaupungin kesken. Suurimmat juhlat pidetään Allahabadin kaupungissa 12 vuoden välein, ja silloin Kumbh Melaan saattaa osallistua kymmeniä miljoonia ihmisiä. Tällaista väkimäärää on vaikea käsittää ja turistin kannattaakin harkita tarkkaan, haluaako lähteä kokemaan tällaista kaaosta. Väkimäärä vierailee festivaalipaikalla kolmen kuukauden aikana, joten sentään kaikki eivät ole paikalla yhtä aikaa. Silti majoituksen, vessojen, ruoan ja puhtaan veden löytäminen voi olla hankalaa paikan päällä, ja usein näillä festivaaleilla sattuu myös onnettomuuksia.

Allahabad sijaitsee Ganges-joen varrella lähellä suosittua Varanasia, jonne monet turistit ja pyhiinvaeltajat suuntaavat ahkerasti. Itse asiassa Allahabadin kohdalla yhtyy kaksi jokea, Ganges ja Yamuna. Festivaalit järjestetään juuri näiden jokien yhtymäkohdassa. Pyhiinvaellusjuhlaan kuuluu oleellisesti kastautuminen Gangesissa.

customify