Valikko Sulje

Parhaat vinkit festareille

Kesä on lähestymässä kovaa vauhtia ja Suomen festarikesä häämöttää aivan nurkan takana. Moni on varmasti jo miettinyt, että mille festareille aikoo kesällä osallistua. Toki festareita järjestetään talvellakin, mutta kesä on Suomessa festareiden kulta-aikaa, joten poimi tästä parhaat vinkit talteen, joilla varmistat onnistuneen festarikokemuksen.

Tutustu festarialueeseen etukäteen

Tutustu etukäteen festarialueeseen, jos se on mahdollista. Voit katsoa kartasta miten alueelle kannattaa saapua. Tuletko mahdollisesti junalla paikkakunnalle? Miten pääset juna-asemalta parhaiten festaripaikalle? Mikä kuljetin sitten onkaan käytössä, kun tutustut etukäteen karttoihin ja aikatauluihin, säästyt monelta harmilta. Pahimmassa tapauksessa juna on myöhässä ja festarit ovat jo alkamassa kun yrität käännellä karttaa edessäsi. Mikään ei ole kamalampaa kuin yrittää kiireessä selvittää miten pääset kohteeseen perille. Kun olet tehnyt tarkan suunnitelman ja aikataulun, pääset paljon helpommalla.

Varaa mukaasi hieman käteistä

Festarialueilla pystyy yleensä maksamaan pankkikortilla, mutta on hyvä varata mukaan kuitenkin käteistä rahaa. Monesti korttimaksut saattavat ruuhkautua alueella, koska paljon ihmisiä yrittää maksaa samaan aikaan. Tällöin olet etulyöntiasemassa jos olet osannut varata myös käteistä mukaan. Varmistat ettet ainakaan joudu olemaan nälässä ja saat ehkä vielä juotavaakin päälle.

Käteisen määrä kannattaa kuitenkin pitää kohtuuden rajoissa, sillä monesti festivaalialueella liikkuu myös pitkäkyntisiä. Jos kuljeskelet alueella suuret rahatukut taskuissasi, joku saattaa napata ne ennen kuin huomaatkaan. Jos haluat olla oikein huolellinen ja valmistautunut, kannattaa rahoja kuljettaa hieman eri paikoissa. Voit pistää pari kympin seteliä laukkuun ja muutaman taskuihisi. Näin et menetä kaikkea, mikäli joku päättää viedä rahasi. Jos kuitenkin olet valppaana, etkä jätä tavaroitasi mihinkään, rahasi varmasti ovat turvassa.

Ruokailu

Festarialueelle ei myöskään kannata suunnata aivan takki auki. On hyvä syödä hyvin ennen kuin saavut alueelle. Sinulla voi mennä hetki, että pääset porteista alueelle, ja sen jälkeen yleensä haluaa tutustua tarkemmin alueeseen. Silloin voit katsella mahdollisia ruoka- ja juomapaikkoja, eikä tarvitse heti rynnätä ensimmäiseen mahdolliseen ruokapaikkaan. Sama asia pätee myös juomaan, kannattaa juoda jotain virvoitusjuomaa tai vettä ennen alueelle saapumista. Lämmin kesäpäivä saattaa yllättää ja saatat saada auringonpistoksen. Tällöin juoma auttaa asiaan.

Valitse sopiva vaatetus

Kannattaa myös tuhlata muutama ajatus vaatteiden valintaan. Kesällä kun festareita yleensä järjestetään, on useimmiten lämmintä. Monelle voisi tulla mieleen lähteä festareille pelkässä t-paidassa ja shortseissa. Tämä on kuitenkin yleensä huono vaihtoehto. Lämpimänäkin päivänä kannattaa pakata mukaan kassiin jokin paksumpi paita, esimerkiksi neule tai villatakki.

Jos festarit järjestetään loppukesällä, niin öisin saattaa olla jo kylmäkin, joten pipo ja hanskat saattavat yön pimeinä tunteina tulla enemmän kuin tarpeeseen. Varsinkin jos olet liikkeellä pyörällä, niin kannattaa varustautua hyvin vaihtovaatteilla. Voit myös ottaa mukaasi jotkut pitkät housut, jos ne mahtuvat laukkuusi – pelkillä shortseilla voi olla ikävä ajaa kotiin kylmänä yönä.

Muuta mitä tarvitset mukaasi festareille, voi olla jokin päähine, esimerkiksi lippalakki tai vaikkapa olkihattu. Pää on joka tapauksessa hyvä suojata, jottet saa auringonpistosta. Huivi ajaa myös saman asian. Lisäksi aurinkolasit on hyvä olla mukana. Ei ole hauskaa yrittää katsella suosikkiartistiasi silmät sirrillään kun aurinko häikäisee. Tässä oli muutamia ohjeita, jotka varmasti takaavat onnistuneen festarikokemuksen.

customify