Valikko Sulje

Matto juhlallisen tunnelman luojana

Mattoa pidetään melko huomaamattomana sisustuselementtinä, ja siihen ei juurikaan kiinnitetä huomiota ellei sitten erikseen haluta korostaa jotakin maton avulla tai sitten matolla itsellään. Perinteisesti matolla ei edes ollut mitään tehtävää sisustuselementtinä, vaan sen avulla haluttiin eristää kylmää hohkaava lattia talon asukkaista. Tämän takia mattoja alettiin myös ripustaa seinille, jotta lämpö ei karkaisi niin sanotusti harakoille.

Toisaalta mattoja voidaan käyttää myös äänen eristämiseen. Mikäli esimerkiksi kerrostalohuoneistossa kaikuu vähän liian kovaa ihan jo normaalin elämisen takia, saattaa se häiritä naapureita; varsinkin, jos heillä on erilainen vuorokausirytmi. Tämän estämiseksi kannattaa hankkia mattoja, joiden avulla omat äänet eivät pääse leviämään omaa asuntoa pidemmälle.

Matoilla on siis ollut melkoinen rooli asumisessa, mutta nyt niiden katsotaan olevan ihan jo keskeinen sisustuselementti missä tahansa kodissa. Mattoja on niin monenlaisia, että jokaiselle löytyy takuulla mieleinen, oli mieltymys sitten millainen tahansa – eri värejä, materiaaleja ja malleja on satoja, ja lisää tulee koko ajan.

Miksi punainen matto on punainen?

Kaikista erilaisista mattotyypeistä punaisella matolla on kaikkien tuntema hyvä maine. Se nähdään ylellisyyden ja juhlavuuden symbolina. Henkilö, jota arvostetaan saa juurikin punaisen maton levitettynä eteensä. Tämä tapa on niin perustavanlaatuinen, että pelkkä lausahdus ”levittää punainen matto jonkun eteen” tarkoittaa ylipäänsä erinomaista kohtelua, vaikka itse mattoa siihen ei liittyisikään.

Mutta oletko koskaan tullut miettineeksi, miksi punainen matto oikeastaan on juuri punainen? Selitys löytyy antiikin ajoilta. Tuolloin punainen ja purppura olivat vaikeimpia ja kalliimpia värejä valmistaa, joten ne nähtiin nimenomaan kuninkaallisten ja jopa jumalien värinä. Punaiseen mattoon tällaisena symbolina viitataan ensimmäisen kerran Aiskhyloksen kirjoittamassa näytelmässä 450-luvulla eaa., jossa sankari astelee punaisella matolla kerskaillen sotasaavutuksillaan ja vieden siten kunnian jumalilta.

Ei olekaan siis ihme, että punainen matto on nähty suuren kunnian ja juhlallisuuksien symbolina. Nimenomainen väri on hyväksytty myös melko yleismaailmallisesti, sillä esimerkiksi Kiinassa punainen on rikkauden väri, eli punaisella matolla kävely herättää samantapaisia ajatuksia juhlallisuudesta kuin lännessäkin. Näin ollen punainen matto on ollut helppo hyväksyä kunnianosoituksena.

Miten luoda tunnelmaa matolla?

Kodeista löytyy monenlaisia mattoja moniin eri käyttötarkoituksiin. Mattoja pidetään siinä mielessä investointina, että niihin halutaan panostaa ja esimerkiksi olohuoneen matto halutaan ostaa vain kerran. Vaikka satanen kuulostaa melko isolta summalta, kannattaa pitää mielessä, että tällainen matto kestää yleensä vuosikymmeniä ihmisten tallaamista, jos siitä jaksaa pitää vähänkään huolta. Ja mikäli kodin vanha matto on aika vaihtaa uuteen, löytää vanha matto uuden elämän esimerkiksi terassilta tai mökiltä, jossa asioiden ei tarvitse olla niin nokonuukaa.

Usein suomalaiset myös vaihtavat mattoja vuodenaikojen tai erilaisten juhlien mukaan. Monilla on esimerkiksi olohuoneeseen varattu parikin mattoa, joita vaihdetaan sen perusteella, onko arki vaiko juhla. Punainen matto soveltuu erityisesti jouluun värinsä puolesta, mutta sillä voi tuoda lämmintä tunnelmaa koko talven ajan.

Eteiseen voi hankkia punaisen maton ainakin juhlien ajaksi, sillä se toivottaa vieraat tervetulleeksi ja toimii vähintäänkin keskustelunavaajana. Pääset vakuuttamaan vieraat vähällä vaivalla eikä punaista mattoa tarvitse pitää esillä suinkaan arkena, jolloin se säilyttää juhlallisen tunteen.

customify