Valikko Sulje

Suunnatako kotimaahan vai ulkomaille?

Ilmiselvä tapa aloittaa festivaaleilla käynnin suunnittelu, on tarkastaa kotimainen festivaalitarjonta. Suomessa järjestetään festivaaleja laidasta laitaan, joten jokainen todennäköisesti löytää omanlaisensa tapahtuman jostain päin maata. Festivaalitarjonta ei myöskään rajoitu pelkästään pääkaupunkiseudulle, vaan laadukkaita festivaaleja löytyy aina Lappia myöten. Tästä oivana esimerkkinä on maailman laajuista mainetta niittänyt Sodankylän Elokuvajuhlat, joka kerää elokuvaharrastajia vuosittain yöttömän yön aikaan Lapin idylliin. Kotimaan ulkoilmassa järjestettävien festivaalien ruuhka-aika sijoittuu yleensä kesä-elokuulle, mikä on ilmaston kannalta ymmärrettävää. Jos ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nauttia kesän festivaalitarjonnasta näiden kuukausien aikana, on hyvä idea pohtia mahdollisuutta lähteä Suomen rajojen ulkopuolelle kokemaan erilaisia tapahtumia.

Euroopassa erityisesti musiikkifestivaaleja järjestetään jo toukokuussa ja festivaalikausi jatkuu pitkälle syksyyn. Jos suunnittelee matkaa ulkomaille, todennäköisesti ensimmäisenä mieleen nousee kysymys budjetista. Totuus kuitenkin on, että etukäteen suunnittelemalla voi matkakustannukset jäädä hyvinkin pieniksi. Lentojen, junien, majoituksen yms. varaaminen hyvissä ajoin pitää kulut kurissa. Festivaalilippujen hinnat nousevat yleensä lähestyttäessä itse tapahtuman päivämäärää, mutta jos liput ostaa heti niiden tultua myyntiin, eivät hinnat välttämättä päätä huimaa.

Vuoden 2018 festivaalitärpit Euroopassa

Euroopan festivaalikauteen ottaa varaslähdön islantilainen Sónar Reykjavík,

joka järjestetään vuosittain maaliskuun puolivälissä. Tapahtuman kulmakivinä ovat musiikki, luovuus ja teknologia, joten sitä ei voi kategorisoida pelkästään musiikkitapahtumaksi, minkä takia festivaalin konsepti on otettu käyttöön useassa maassa. Alkuperäinen Sónar järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994 Barcelonassa, missä se yhä järjestetään joka kesä.

Suomenlahden toisella puolen järjestetään huhtikuussa Tallinn Music Week, joka on viikon kestävä kaupunkifestivaali Tallinnassa. Viikon aikana voi nähdä esityksiä mm. kansanmusiikkitaiteilijoilta, metallibändeiltä ja klassisen musiikin taitureilta. Festivaalin tarjonta ei rajoitu pelkästään musiikkiin, vaan sen aikana esitetään myös dokumentteja ympäri kaupunkia, nautitaan ruoasta Tallinnan valikoiduissa ravintoloissa, uppoudutaan katutaiteeseen ja järjestetään paneeleja yhteiskunnallisista aiheista.

Jos kaipaa lämpöä ja upeita rantoja festivaalikokemuksensa yhteyteen, kannattaa harkita suuntaavansa Outlook-festivaalille Kroatiaan. Festivaali järjestetään syyskuun alussa, joten ulkoilmamusiikkitapahtumasta pääsee vielä nauttimaan vaikka Suomessa on jo syksy. Tapahtuman esiintyjäkaarti on joka vuosi kattava ja täynnä artisteja, joita ei ole Suomessa vielä nähty.

Vuoden 2018 kovimmat kotimaisetfestivaalit

Suomen suven ensimmäinen suurfestivaali on Seinäjoella järjestettävä Provinssi. Festivaali sijoittuu vuosittain kesäkuun loppupuolelle. Tänäkin vuonna ohjelmassa on luvassa kotimaisia huippunimiä ja ulkomaisia suuruuksia. Odotetuimpia esiintyjiä ovat tanskalainen Volbeat, aina energinen brittiläinen Biffy Clyro sekä punk legenda The Offspring.

Heti Provinssin jälkeen festivaalikalenterissa tulee vastaan Ruisrock, joka myydään ennakkoon loppuun vuosi vuoden jälkeen. Suomen vanhin festivaali tarjoaa Provinssin sijaan enemmän populäärimusiikin suurnimiä ja tänä vuonna kattauksesta löytyy erityisesti rap-artisteja. Vuoden 2018 odotetuimpia nimiä ovat brittiläinen Dua Lipa, amerikkalainen Tyler, The Creator ja jo Suomessa kertaalleen vieraillut Princess Nokia.

Mitä olisi Itä-Suomen festivaalikesä ilman Ilosaarirockia? Festivaali on kolmesta suurimmasta festivaalista joka kesä se viimeinen, vaikka se järjestetään jo heinäkuun puolivälissä, jolloin kesä on hädin tuskin päässyt alkuunsa. Joensuun Laulurinteellä järjestettävä festivaali on monien mielestä se ykkönen kaikista Suomen festivaaleista. Tapahtumalla on vuosittain tuhansia kävijöitä, mutta festivaalin leppoisa tunnelma kiehtoo kävijöitä joka vuosi. Ilosaarirock ei ole profiloitunut vain yhden musiikkityylin festivaaliksi, vaan ohjelmisto on laaja. Sen todistavat jo pääesiintyjät Jack White, Zara Larsson ja Nightwish, jotka kaikki edustavat eri genrejä.

customify