Valikko Sulje

Taidetta, makuja vai musiikkia?

Monelle tulee päällimmäisenä mieleen festivaaleja ajatellessa pelkästään musiikkifestivaalit. Suurin osa varsinkin kesäaikaan järjestettävistä tapahtumista toki painottuu musiikkiin, koska silloin voi järjestää suuria ulkoilmatapahtumia. Mikä onkaan parempaa kuin hyvän musiikin kuunteleminen kesäillassa! Musiikki ei tosin ole ainoa teema, jonka ympärille rakennetaan tapahtumia ja viime vuosina päätään ovat nostaneet erityisesti erilaiset ruokatapahtumat. Myös taiteen ympärille rakennetaan festivaaleja, joten festivaalinsa voi valita minkä tahansa aistin mukaan – kuulon, näön tai maun.

Musiikkifestivaalit

Musiikkifestivaalien tarjonta on todennäköisesti laajin niin Suomessa kuin ympäri maailman. Kaikki eri musiikkilajien genret ovat todennäköisesti edustettuina jollain festivaalilla. On metallimusiikin, klassisen, jazzin, elektronisen, konemusiikin ja monen muun eri musiikkityylin festivaaleja. Jos tietää pitävänsä vain yhden tyyppisestä musiikista, voi todennäköisesti löytää todennäköisesti vain tietyn genren festivaalin. Mutta suurin osa festivaaleja ainakin kotimaassa yrittää tarjota vähän jotakin kaikille kävijöille. Se on taloudellisesti kannattavaa, koska saadaan houkuteltua mahdollisimman suuri joukko yleisöä paikalle. Tämä on myös festivaalikävijälle hyvä asia, sillä silloin on mahdollisuus löytää jotain uutta ja mielenkiintoista uusien artistien joukosta. Muuten näiden artistien musiikille ei välttämättä altistuisi missään.

Ruokafestivaalit

Ruoan ja juomien ympärille on kehitetty yhä enemmän ja enemmän erilaisia tapahtumia viime vuosina. Pienpanimot, lähiruoka ja kahvi ovat kaikki trendikkäitä ja festivaalien järjestäjät ovat tämän myös tajunneet. Näille kaikille on myös aidosti kysyntää ja ihmiset haluavatkin käydä festivaaleilla myös oppimassa jotain uutta ja kokeilemassa uusia makuja. Enää ei riitä, että osataan keittää pelkkää suodatinkahvia. Kahvifestivaalille on kysyntää, sillä kukapa ei haluaisi oppia valmistamaan kahvia kotona kuin aito barista. Lähiruoka on myös kaikkien huulilla ja hyvä niin. Perinteiset markkinat eivät ehkä vielä osaa brändätä itseään lähiruoan lipunkantajina, mutta nuorempi sukupolvi on ottanut härkää sarvista ja tuonut lähiruokaakin festivaalien kautta koko kansan ja turistien tietoisuuteen.

Taidefestivaalit

Musiikki on tietysti taidetta, niin voi olla ruokakin. Mutta on festivaaleja, jotka eivät mahdu puhtaasti näiden kahden piiriin, nimittäin erilaiset taidefestivaalit. Kuopiossa vuosittain järjestettävä Kuopio Tanssii ja Soi on tästä yksi esimerkki. Tapahtuman aikana nähdään sekä kotimaisten että kansainvälisten tanssikokoonpanojen esityksiä, mutta eri ikäisille ja tasoisille festivaalivieraille järjestetään myös kursseja, jotta he pystyvät ottamaan osaa tanssin iloon ja oppivat kuinka toimia oman kehonsa kanssa entistä paremmin.

Taidefestivaalien yksi ehdottomista ykkösnimistä on myös Sodankylän elokuvajuhlat. Festivaali on niittänyt maailmanlaajuista mainetta ja on mahdotonta kuvitella kotimaisten taidetapahtumien kenttää ilman sitä. Elokuvafestivaalin aikana nähdään niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin filmejä. Festivaali on järjestetty jo yli 30 vuoden ajan.

customify