Valikko Sulje

Pienet ja intiimit festarit

Kaikki eivät nauti suurista ihmismassoista. Tämän ovat myös huomanneet festivaalien järjestäjät, sillä vuosittain järjestetään tapahtumia, joiden kävijämäärät eivät päätä välttämättä huimaa, mutta tunnelma on sitäkin parempi. Pienillä festivaaleilla ei todennäköisesti tarvitse jonottaa joka paikkaa niin paljoa kuin suuremmissa tapahtumissa, eikä kavereitaan kadota niin helposti ihmismassaan. Esiintyjäkaarti ei välttämättä ole yhtä vivahteikas kuin suurilla festivaaleilla, mutta pienissä tapahtumissa kerkeää nauttimaan vaikka joka artistista. Tällaisissa tapahtumissa pääsee myös paljon lähemmäksi itse artistia ja taide-esityksestä tulee näin paljon intiimimpi.

Alun perin hyvin pienenä festivaalina liikkeelle lähtenyt Maailma kylässä -festivaali ihastuttaa edelleen vuosittain Helsingissä. Festivaali on ilmainen, jonka vuoksi se houkuttelee hyvinkin paljon kävijöitä vuosittain, mutta se on yhä säilyttänyt maanläheisen tunnelmansa. Tämän vuoden esiintyjälistan huipentumana on norsunluurannikkolainen Dobet Gnahoré, joka on palkittu mm. Grammylla vuonna 2010.

Vaihtoehtofestareiden ehdoton ykkösnimi on Muuramessa järjestettävä Naamat. Festivaalin kävijämäärä on vuosittain muutaman tuhannen paikkeilla, mutta tapahtuma ei ole koskaan pyrkinytkään suurfestivaaliksi. Festivaalin viime vuoden kohokohta oli Ylioppilaskunnan Laulajien esiintyminen, mitä tuskin odottaisi tavallisella rock-festivaalilla tapahtuvan. Vai kuinka usein olet kuullut keikan päättyvän Finlandia-hymniin?

Pienikokoiset festivaalit pyörivät yleensä talkoovoimin, mikä on omiaan luomaan lämpimän ja maanläheisen tunnelman festivaaleille. Ehkä tänä vuonna olisi aika harkita suuntaamista Muurameen Ruissalon sijaan.

customify