Valikko Sulje

Klassisen musiikin valikoima

Suomessa järjestetään useita tasokkaita klassisen musiikin tapahtumia. Festivaalikesä ei tietenkään olisi mitään, ellei sen aikana järjestettäisi kahta maailmanlaajuista mainetta niittänyttä tapahtumaa. Savonlinnan oopperajuhlat ja Kuhmon kamarimusiikkifestivaali ovat instituutioita jo itsessään ja tyydyttävät varmasti kulttuurin suurkuluttajien tarpeet.

Savonlinnan oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlilla tuskin voisi olla parempaa miljöötä, sillä Olavinlinna tarjoaa henkeäsalpaavan upeat puitteet esityksille. Olavinlinnaa alettiin rakentaa jo vuonna 1475 ja se toimi aikoinaan niin venäläisten kuin ruotsalaisten linnoituksena. Ensimmäisen kerran Olavinlinnassa esitettiin oopperaa vuonna 1912. Aino Ackté oli viisi vuotta aiemmin käynyt siellä vierailulla ja saanut idean oopperajuhlien järjestämisestä siellä ihastuttuaan itse linnaan ja sen ympäristöön. Vuonna 2012 juhlittiin näyttävästi Oopperajuhlien 100-vuotista taivalta.

Savonlinnan Oopperajuhlat ovat hyvin kansainvälinen festivaali. Produktioissa on tietysti esiintymässä niin kotimaisia kuin ulkomaisia taiteilijoita, mutta myös eri oopperatalot ovat vierailleet juhlilla. Nimekkäimpinä mainittakoon Pietarin Mariinski-teatteri Lontoon ROH Covent Garden. Vastavuoroisesti Savonlinnan Oopperajuhlien omia tuotantoja on esitetty maailmalla aina Espanjasta Kiinaan asti.

Oopperajuhlien yhteydessä on myös perinteisesti järjestetty Timo Mustakallio -laulukilpailu. Ensimmäisen kerran kilpailu järjestettiin jo vuonna 1974. Kilpailun tavoitteena on nostaa nuoria kykyjä pinnalle ja kilpailun finaaliin päässeille järjestetään mestarikurssi Oopperajuhlien yhteydessä, jossa he saavat ammattilaisten apua ja neuvoja uralle.

Vuoden 2018 Savonlinnan Oopperajuhlien odotetuin produktio Puccinin klassikko Madama Butterly, joka esitetään viisi kertaa festivaalin aikana. Toisena huomionarvoisena esityksenä voi nostaa esiin Apocalyptican Metallica by Four Cellos -konsertin, joka on bändin paluukeikka.

Kuhmon Kamarimusiikki

Kuhmossa järjestettävällä kamarimusiikkifestivaalilla on pitkät perinteet. Ensimmäinen kerran tapahtuma järjestettiin jo vuonna 1970 ja sen jälkeen se on järjestetty vuosittain heinäkuun puolivälin jälkeen. Toisin kuin Savonlinnan Oopperajuhlat, Kuhmon Kamarimusiikki on pienimuotoinen festivaali, vaikka kävijöitä noin kaksi viikkoa kestävällä festivaalilla on joka vuosi paljon. Esitykset eivät ole massiivisia produktioita vaan pienempiä ja hyvin intiimejä. Festivaalin ilmapiiriä on kuvattu välittömäksi ja usein puhutaankin “Kuhmon hengestä”.

Mutta kuten Savonlinnan Oopperajuhlat, Kuhmon Kamarimusiikki on myös tunnettu kauniista miljööstään. Tapahtuman järjestäjät haluavat, että kävijät ottaisivat luonnosta kaiken irti ja verkkosivuilta voi löytää tietoa esimerkiksi alueen eri ulkoilumahdollisuuksista, kuten pyöräilystä ja vesillä liikkumisesta. Festivaali ei siis ole pelkästään musiikkitapahtuma, vaan kokonaisvaltainen elämys luonnon helmassa.

Kesän 2018 teemana on Unelmien kauppa ja ohjelmistossa nähdään tunteita ja ajatuksia herättäviä teoksia. Kuten vuosittain, ohjelmassa on perinteistä kamarimusiikkia, mutta myös paljon inspiroivia uutuuksia. Kahden viikon aikana Kuhmossa kuullaan noin sata eri esitystä, joten kävijät ovat joka vuotisen ongelman edessä – kuinka valita esitykset tänä vuonna? Onneksi jokaisen esityksen taso on aina korkea, joten mikä tahansa konsertti tarjoaa uusia elämyksiä. Tänäkin vuonna kuulijoita hemmotellaan niin Bachilla, Griegilla kuin kotimaisen Kaija Saariahon tuotannolla.

customify