Valikko Sulje

Musiikkia ympäri maailmaa

Miltä kuulostaa malilainen nykymusiikki tai perinteinen mongolialainen kurkkulaulu? Jokainen festivaalikävijä ei ole välttämättä kiinnostunut näkemään levymyyntilistojen kärjessä roikkuvien tähtien esiintymisiä, vaan haluaa nähdä jotain omaperäisempää ja eksoottisempaa. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan sillä maailman musiikkia pääsee kuulemaan myös Suomen rajojen sisäpuolella.

Maailma kylässä -festivaali Helsingissä esittelee joka vuosi artisteja, jotka eivät ole tulleet tunnetuksi radiokanavien soittolistoilta. Aiempien vuosien esiintyjäkaartissa on nähty muun muassa liuta eri Afrikan valtioista tulleita artisteja. Edustettujen maiden joukossa ovat olleet muun muassa Mali, Etelä-Afrikka ja Norsunluurannikko. Festivaali on järjestetty jo vuodesta 1995 ja se kasvaa vuosi vuodelta. Ilmaisen sisäänpääsyn ansiosta kaikilla on mahdollisuus löytää uusia musiikkituttavuuksia ympäri maailmaa helposti avain Helsingin keskustassa.

Pori Jazz on vuosien saatossa esitellyt myös liudan mielenkiintoisia artisteja, jotka ovat löytäneet inspiraation kansanmusiikista tai ovat aina kantaneet itselleen ominaisia soundeja mukana musiikissaan. Tänä vuonna festivaalilla esiintyy esimerkiksi Yazz Ahmed, jonka musiikissa arabialaisilla perinteisillä melodioilla on vahva rooli. Kirjurinluoto on upea ympäristö kuulla uusia innostavia rytmejä ja melodioita, joita ei välttämättä muilla suuren luokan festivaaleilla niin helposti kuule.

Erilaisesta maailman musiikista hyvän läpileikkauksen tarjoaa brittiläisen dj-radiojuontajan Gilles Petersonin järjestämä Worldwide Festival. Festivaali järjestetään vuosittain Sète-nimisessä rannikkokaupungissa Etelä-Ranskassa. Itse festivaalin esitykset järjestetään joko rannalla, taidemuseossa tai vanhassa amfiteatterissa, josta on näkymät Välimerelle. Oiva ympäristö siis nauttia festivaalista viikon verran. Festivaalin kattaus on sekoitus Afro-jazzia, soulia, funkia, kuubalaisia rytmejä ja niin edelleen. Festivaalin charmia lisää myös sen pieni koko ja kriitikot hurmaantuvat tapahtumaan vuosi vuoden jälkeen.

Maailman musiikista puhuttaessa ei sovi unohtaa kotimaista kansanmusiikkia, joka ei myöskään yleensä ole yliedustettuna kotimaisilla festivaaleilla. Jokavuotisilla Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla voi kuulla kanteletta, itkuvirsiä ja muinaissuomalaisia sävelmiä. Festivaalin aikana nuorille muusikoille järjestetään opetusta ja workshopeja. Varttuneemmat tai jo muuten vain rohkeammat muusikot voivat jammailla muiden samanhenkisten muusikoiden kanssa Suomen suvessa. Vaikka festivaali yleensä mielletään vain kotimaisen kansanmusiikin tapahtumaksi, on vuoden 2018 yksi showcase-bändeistä ruotsalainen Trio Törn. Muita esiintyjiä ovat Maria Reikko & Best Case Scenario Band sekä oululainen laulajalauluntekijä Väisänen.

Valtavirrasta poikkeavan musiikin harrastelijoille ja ammattilaisille löytyy siis tapahtumia sekä kotimaasta että ulkomailta. Voi olla myös virkistävä kokemus käydä sellaisella festivaalilla, jonka musiikki ei ole lainkaan etukäteen tuttua. Tähän tarkoitukseen Helsingin Maailma kylässä -festivaali on mainio, sillä se on hyvien kulkuyhteyksien päässä ja tapahtuma on maksuton, joten kynnys lähteä tapahtumaan on matala. Ehkä maailmanmusiikkia esitteleviltä festivaaleilta löytyy se kipinä uppoutua vieraisiin kulttuureihin yhä syvemmälle.

customify