Valikko Sulje

Festivaalit

Festivaalit nostavat suosiotaan vuosi vuodelta. Suomalaiset matkustavat nykyään mielellään myös ulkomaille katsastamaan isompien festareiden tunnelman. Mutta mitkä asiat tulee ottaa huomioon ja mitkä ovat Euroopan tämän hetken suosituimpia festivaaleja?

Huomioitavaa

Festivaalikokemukseen vaikuttaa ennen kaikkea oma asenne. Lähde siis hyvällä fiiliksellä, ennakkoluulottomasti ja varautuen mahdollisiin vastoinkäymisiin jo etukäteen. Tämä pätee niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Vaikka kuinka haluaisi asioiden sujuvan ongelmitta ja tekisi kaiken kuten pitää, voi hommat mennä pieleen myös itsestä riippumattomista syistä.

Esimerkiksi säälle festivaalikävijä ei voi mitään, mutta pukeutua voi sään vaatimalla tavalla. Pakkaa mukaan siis shortsit, sadetakki, toppatakki – mitä ikinä tilanne sitten vaatiikin. Lämpötilasta riippumatta kaiken a ja ö on kuitenkin kunnolliset kengät, jotka eivät hierrä tai purista silloinkaan, kun juhliminen venyy aamutunneille. Saksalainen kenkämerkki birkenstock, joiden nettisivuihin kannattaa tutustua jo ajoissa etukäteen, tarjoaa laajan valikoiman

Kun perusasiat pukeutumisesta lähtien ovat kunnossa, on mahdollisiin vastoinkäymisiin helpompi suhtautua optimistisesti.

Ulkomaille matkatessa on tärkeää ottaa selvää esimerkiksi maan yleisestä hintatasosta, valuutasta, festivaalin omista säädöksistä ja turvallisuusohjeista ja niin edelleen.

Esimerkiksi omia eväitä ja/tai juomia koskevat ohjeistukset on hyvä tietää jo ennen alueelle lähtemistä. Mikäli eväät on sallittuja, voi festivaalikävijä säästää pitkän pennin ottamalla jotain pientä syötävää. Sama pätee juomiseenkin.

Euroopan suurimpia festivaaleja

Tomorrowland

Isoin ja monella mittarilla myös suosituin sekä halutuin festari Euroopassa lienee Belgian Boomissa järjestettävä, elektroniseen tanssimusiikkiin painottuva Tomorrowland -festivaali. Tämä vuodesta 2005 asti järjestetty tapahtuma on nimensä mukaisesti kuin oma pieni maailmansa ja se on kasvanut huiman määrän vuosien saatossa. Nykyään Tomorrowland järjestetään kahtena peräkkäisenä viikonloppuna heinäkuussa, eivätkä läheskään kaikki halukkaat saa siltikään lippua.

Tomorrowland on voittanut myös useita palkintoja, kuten maailman parhaan festivaalin palkinnon, sekä parhaan musiikkitapahtuman palkinnon.

Roskilde

Tanskan Roskildessa järjestettävä Roskilde-festivaali on pohjoismaiden suurin ja tunnetuin rockfestari ja se on järjestetty vuodesta 1971. Kävijäennätys – 133000 kävijää – saavutettiin vuonna 2014, kun esiintyjälistalta löytyivät muun muassa The Rolling Stones, Stevie Wonder sekä Major Lazer. Roskilde järjestetään kesä-heinäkuun vaihteessa ja se kestää kaikkineen kahdeksan päivää.

Rock am Ring

Saksassa, Nürburgringin autoradalla järjestetään toinen Euroopan suuri rockfestivaali. 150 000 kävijää, kolme päivää ja kymmenet esiintyjät ovat kombo, jolla Rock am Ring on vakiinnuttanut paikkansa autoradan kesäkuun kalenterista. Alunperin festivaalin oli tarkoitus olla kertaluontoinen, mutta suosion yllättäessä se päätettiin järjestää uudestaan. Vuonna 2019 festivaali tullaan järjestämään 34. kerran.

Ruisrock

Mukaan listalle pääsee myös legendaarinen suomalainen festivaali, vuodesta 1970 lähtien järjestetty Ruisrock Se on hollantilaisen Pinkpopin jälkeen Euroopan vanhin festari, jonka suosio tuntuu edelleen kasvavan vuosi vuodelta.

Ruisrockin historian nimekkäimpiä esiintyjiä ovat muun muassa Metallica, Bon Jovi, Rammstein ja U2. Nykyään festivaali on saanut paljon kritiikkiä siitä, etteivät esiintyjät vastaa nimen mainostamaa rockia enää juuri ollenkaan, vaan esiintyjät koostuvat pitkälti pop-artisteista.

Tästä huolimatta festivaalin yleisöennätys rikottiin vuonna 2017, kun Ruissalossa vieraili 105 000 festarikävijää.

Mihin ikinä festarikenkäsi suuntaatkaan, muista tärkeimmät kolme asiaa: iloinen ja avoin mieli, oikea asenne, sekä kunnolliset festari varusteet! Näitä vaalimalla pääset pitkälle ja festivaalireissustasi jää käteen kasa hyviä muistoja ja uusia ystäviä.

customify