Valikko Sulje

Elektronisen musiikin festarit

Konemusiikin festareita löytyy ympäri maailmaa pilvin pimein. Viime vuosina elektronisen musiikin tapahtumia on alkanut ilmaantua Suomenkin festivaalikartalle yhä enemmän. On suuren luokan EDM-festivaaleja, kuten Weekend, mutta laadukkaita house- tai tekno-dj:tä esiintyy vuosittain mm. Flow-festivaalilla aivan Helsingin keskustassa. Aiempina vuosina saattoi olla hankalampaa nähdä maailman huippunimiä Suomessa, mutta viime vuosien aikana artistit ovat mahduttaneet Suomenkin kiertueohjelmistoonsa. Tänä päivänä voi sanoa, että kotimaiset festivaalit eivät häviä ulkomaisille kilpasisarilleen ohjelmiston puolesta. Seuraavassa on esitteillä viisi hyvin erilaista elektronisen musiikin festivaalia ympäri maailman.

Dekmantel

Amsterdamin lähettyvillä järjestettävä Dekmantel on todellisten musiikkitietäjien mekka. Dekmantel on tunnettu siitä, että se nostaa pinnalle underground-musiikin nimiä ja on tapahtumana instituutio. Aito ja alkuperäinen Dekmantel järjestetään Amsterdamissa, mutta festivaali on sittemmin järjestetty myös Sao Paolossa, Brasiliassa. Tämän vuoden ohjelmisto on jälleen tarkkaan valittu ja elektronisen musiikin suurkuluttaja tulee varmasti kuulemaan ennenkuulumattomia soundeja elokuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Tomorrowland

Dekmantelin lähes täydellinen vastakohta on Belgiassa järjestettävä Tomorrowland. Festivaali on tunnettu megalomaanisista lavasteista ja näyttävistä erikoistehosteista. Festivaalin kattaus painottuu EDM-musiikkiin, mikä takaa massiiviset show’t. Tapahtuma kestää yli viikon ja sinne saapuu elektronisen musiikin ystäviä ympäri maailmaa. Tämän suurempaa elektronisen musiikin festivaalia ei maailmassa tällä hetkellä järjestetä.

Flow

Helsingin oma Flow-festivaali ei ole pelkästään elektronisen musiikin festivaali, mutta koska kattauksessa on niin paljon elektronisen musiikin huippunimiä, joita ei muilla Suomen festivaaleilla näe, on Flow nostettava esiin nimenomaan konemusiikin festivaalina. Brittiläinen The Guardian -lehti nosti Flow’n kymmenen parhaan eurooppalaisen festivaalin joukkoon vuonna 2017. Odotukset ovatkin siis korkealla tänäkin vuonna, mutta festivaali onnistuu ne varmasti lunastamaan. Tämän vuoden odotetuimpia elektronisen musiikin artisteja ovat brittiläinen Bonobo, saksalainen minimalistisen musiikin kärkinimi Helena Hauff sekä Suomessa aiemminkin esiintynyt detroitilainen dj- ja tuottajaguru Moodymann.

Detroit Movement

Koska elektroninen musiikki on paljon velassa Atlantin toisen puolen kaupungeille, olisi väärin olla nostamatta esiin amerikkalaisia festivaaleja. Detroit on ollut tärkeä kaupunki mm. teknomusiikin synnylle ja kehitykselle, siinä missä New York oli elintärkeä house-musiikin kehitykselle. Toukokuussa järjestettävä Detroit Movement -festivaali kunnioittaa näitä perinteitä ja tuo niin tekno- kuin muun elektronisen musiikin aivan sen alkulähteille. Festivaalin tärppinä voi nostaa esiin nimenomaan detroitlaisen dj:n Carl Craigin, joka tuo kaupungin musiikkia esiin tasaiseen tahtiin eurooppalaisillakin klubeilla luotsaamissaan Detroit Love -tapahtumissa. Toinen detroitilainen konemusiikin konkari Stacey Pullen esiintyy myös festivaalilla ja on aina tarkistamisen arvoinen.

Sónar

Espanja on maana tunnettu monista suurista festivaaleistaan, mutta ehkä yksi tunnetuimmista ja pitkäikäisimmistä on Barcelonan Sónar. Festivaali ei ole tunnettu pelkästään musiikista, vaan se on ennemmin musiikin, teknologian ja luovuuden kohtauspaikka. Vaikka ei olisi niin kiinnostunut festivaalin musiikillisesta annista, herättää tapahtuma varmasti ajatuksia ja keskustelua tulevaisuudesta, sekä siitä miten ihmiskunta pystyy vielä toteuttamaan yhä mielikuvituksellisempia asioita. Vaikka Sónar on vain kolmipäiväinen festivaali, on se varmasti eniten ajatuksia herättävä ja aina yhtä inspiroiva. Ei olekaan ihme, että festivaali on vuosien saatossa päätetty järjestää myös muun muassa Islannissa, Hong Kongissa, Turkissa ja Argentiinassa.

customify